het ideale trainingsschema

mei 15, 2021

bij sportvierentwintig zijn we voorstander van de 4 daagse werkweek. wat heeft dat te maken met sporten. nou eigenlijk alles. de 2 dagen werken, 1 dag rust, 2 dagen werken en vervolgens 2 dagen weekend is de meest optimale werkweek vanuit gezondheid- en productiviteitsoogpunt. zo krijg je het meeste gedaan. nu geven mensen aan een andere dag liever vrij te zijn, soms de maandag en andere keren de vrijdag voor een minivakantie, het gaat immers meer om autonomie dan om dagen en tijd. voel je vrij om het zelf in te delen.

bij sporten en daarom past de 6 urige werkdag en die 4 daagse werkweek zo goed kan je mooi inspelen op die werkdagen en rustdagen. op werkdagen kan het soms nogal haasten worden om nog te sporten. soms zit je hoofd bomvol en wil je gas geven, maar dat lukt niet echt. doe het dan ook niet.  go slow or go home is dan een betere gedachte dan no pain no gain. je brandt dan op.

daarop speelt dit trainingsschema mooi in.

laten we beginnen op maandag. de start van de week: je gaat lekker aan de slag en wandelt tussen de middag een half uurtje. je komt thuis (of je was al thuis) en eet lekker bijtijds om de avond lekker vrij te hebben. je hebt de huiselijke klusjes gedaan, hond uitgelaten en je ploft op de bank. heerlijk! de kinderen gaan inmiddels lekker naar bed en het is zo tussen 19:00 en 20:00. maak de maandag qua training niet te zwaar. ga je zwemmen of fietsen: een half uurtje matig intensief (zone 2) is perfect. je hebt nog de hele week voor je.

wil jij de maandag liever met niks beginnen wissel dan met de dinsdag.

op de woensdag heb je vrij! weekend woensdag noemen we dat.

mooi tijd om lekker even op de racefiets te stappen en een langere rit te maken. 2 a 3 uur trap je zo weg. we hebben het nog niet over zondag gehad, maar in het weekend ligt het zwaartepunt van de trainingen. maak het niet te gek. trap lekker wat meters weg, chill, geniet van de omgeving en pak dat terrasje. dit is jouw tijd, enjoy! je hebt het rijk alleen en je kinderen of partner zijn ook lekker bezig. lekker een moment voor jezelf, met vrienden of vriendinnen op pad (want die hebben dit schema ook omarmd).

nu komen we weer op de donderdag en of de vrijdag uit. uit ervaring leert dat de vrijdag een sociale dag is, vooral de avonden. en vergeet de vrijdagmiddag borrel niet die veel bedrijven nog doen. train dan lekker op donderdag. dit mag best een pittigere training zijn. je hebt toch de volgende dag even rust als het om sporten gaat en de zaterdag mat je jezelf ook niet af. als je wat vermoeide benen hebt op de vrijdag weet je dat het weekend dichtbij is. je redt het wel!

het is weekend! het lekkerste is om vroeg in de ochtend al lekker op pad te gaan. het is lekker stil op straat en jij hebt voor 10:00 de meters al gemaakt. je hebt de hele dag nog voor je. ook om rustig te lunchen en lekker te herstellen. je begint je weekend zoveel fitter en energieker na deze weekendboost.

vaak ontwaken de kinderen al wat later. dan komt de zondag. zondag is wielrennen. dat snap je natuurlijk wel. zondag mag je dan lekker naar de gallemiezen thuiskomen. jezelf even flink binnenstebuiten keren (niet altijd). je weet dat je maandag en dinsdag beweegt om actief te herstellen. nu kan het natuurlijk zijn dat je afwisselt met de zaterdagen vanwege praktische bezwaren (er moet iemand thuis blijven bij de kids).

zo heb je 4 a 5 sportmomenten in de week gehad. je komt ruimschoots aan de beweegnorm en je kan elke gematigde uitdaging aan. wil je opschakelen naar een halve marathon? je hebt een sterk fundament gelegd dus je kan de trainingen prima uitdagender maken. binnen 6 tot 12 weken loop jij die halve marathon met gemak uit.

denk je nu, dat is makkelijker gezegd dan gedaann en wil jij nu graag een persoonlijke sportcoach die je ondersteunt, sportvierentwintig helpt je graag op een laagdrempelige manier via de online sportcoach en via het sportprogramma, zelfs in combinatie met de kortere maar effectievere werkweek.